Zimowa dieta bogata w węglowodany i białka potrzebuje warzyw i owoców.

Wprawdzie w marketach można kupić przez cały rok ogromy ich wybór ale mamy świadomość, że często są to warzywa uprawiane masowo z ogromnym udziałem środków chemicznych, często bez gleby(!).

Dotyczy to  zwłaszcza warzyw takich jak ogórki, pomidory, sałata, rukola, roszponka czy brokuł.

Dynia, kapusta, czy tradycyjne warzywa korzeniowe(burak, marchew, pietruszka) są pozyskiwane najczęściej z gruntu w sezonie jesiennym i te są bardziej bezpieczne.

Aby zdrowo się odżywiać, warto korzystać z przetworów warzywnych, przygotowanych w sezonie sałatek, lekkich pikli, a zwłaszcza kiszonek z kapusty i ogórków, jako najbardziej tradycyjnych.

Także domowych sosów czy przecierów z pomidorów, papryki, cebuli.

Jest także sposób na zieleninę, nie tylko z mrożonek.

Od lat mrozimy zieloną pietruszkę, koperek, szczypior, czy zioła.

A te świeże możemy mieć z…parapetu na zimowym oknie!

Niemożliwe? Raczej bardzo proste!

Otóż wystarczy zakupić nasiona na kiełki – w mieszankach pikantnych lub łagodnych, albo pojedyncze: brokuł, rzodkiew, lucerna, soja, pieprzyca, fasola mung, jarmuż i inne. Wybór jest ogromny.

Na ceramicznym talerzu wykładamy waciki, ligninę lub inną grubszą włókninę,  nawilżamy wodą  przy użyciu spryskiwacza, po czym wysiewamy  równomiernie nasionka.

Ustawiamy w cieple na okiennym parapecie i czekamy na pierwsze kiełki.

Aby przyspieszyć kiełkowanie, możemy talerz przykryć folią spożywczą tak, aby nie przylegała bezpośrednio do nasion. Para, która powstanie, będzie tworzyć wilgotny i ciepły mikroklimat.

Może pozostać 1-2 dni, potem można ją zdjąć, aby uniknąć pleśnienia nasion.

Jest to bowiem jedno z największych zagrożeń przy przygotowywaniu kiełków.

Oczywiście, można kupić sobie domową  kiełkownicę i na kilku tacach jednocześnie otrzymać wiele roślin, ale to pomysł dla większych rodzin i gdy już przekonamy się do tego pomysłu.

Kiełki są bogate w witaminy, mikroelementy, chlorofil, błonnik i wiele, bardzo wiele cennych składników.

Można nimi posypywać kanapki, jajecznicę, twarożki i wiele dań, wg naszych pomysłów.

Wzbogacą smak, wartość, ale też wygląd potraw, zachęcając do jedzenia.

kanapki kiełki2twarożekkiełki

Życzę udanych upraw i smacznego!

Teresa Tomaszewska