Cukinia, zwana też często kabaczkiem – jest  lekkostrawnym warzywem, cenionym przez tych, którzy chcą zachować zdrowie i piękną sylwetkę. Przez całe lato rozpieszczałam nią moich Gości: a to placuszki, a to duszona po prowansalsku, a to znowu nadziewana – budziła zachwyt (Gości) i radość (moją)……

Warzywo to kryje niezwykłe bogactwo: potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm, co dobrze wpływa zarówno na trawienie, jak i na nasze stawy. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się maluchom.

Lato jednak mija szybko, dlatego warto pomyślałam, aby cenną cukinię zatrzymać…w słojach. Na pierwszy rzut przygotowałam ją w formie pikli, w lekkiej zalewie, a do towarzystwa włożyłam inne kolorowe warzywa: marchewkę, paprykę w dwóch kolorach i…zobaczcie Państwo sami…

Nazwałam go „Cukinia i przyjaciele”, wstawiłam do spiżarni – niech będzie wspomnieniem gorącego lata, które właśnie odchodzi.