Lato 2021 to wyjątkowo piękny okres dla naszej zdrowej kuchni.

Po latach walki z nieurodzajną, jałową ziemią udało się nam uzyskać piękne i zdrowe warzywa!

Dotychczas te trudne warunki wytrzymywały tylko dzielne zioła przyprawowe: tymianek, oregano, szałwia, mięta i lubczyk.

Teraz cieszą mieszanki delikatnych sałat: dębolistnej, masłowej, Lolo Rossa i Lolo Bionda.

Do tego – dwa rodzaje rukoli, tak smacznej i wartościowej, jarmuż, zielona cebulka, fasolka szparagowa, szpinak, bób, ogórki, pomidory i buraczki (także liściowe) idealne do miksu sałat.

Nie sposób nie wspomnieć włoskich osobliwości: karczocha i fenkułu, polecanego przez świętą Hildegardę z Bingen.

Najbardziej cieszy, że to wszystko uzyskaliśmy ekologicznie, w zgodzie z naturą: naturalne nawozy, naturalna ochrona, dzięki odpowiedniemu doborowi roślin, wyciągom z pokrzyw, czarnego bzu i innym prostym zabiegom.

Warto było, ponieważ teraz zarówno my, jak i Goście naszej świętokrzyskiej Oazy zdrowia możemy korzystać z tych cudownych i pysznych skarbów każdego dnia.

Do tego dołączamy jadalne kwiaty i liście nasturcji, aby ucieszyć wątrobę i oczy, bo dania wyglądają naprawdę pięknie…

Smacznego lata!