W medycynie św.Hildegardy post zajmuje miejsce kluczowe, równie ważne jak właściwa dieta.
Wprowadzenie na stałe jednego dnia postu w tygodniu lub jednego tygodnia postu – w miesiącu, przyniesie wiele korzyści zdrowotnych i duchowych.
Post nie oznacza głodowania, ponieważ jest naszą świadomą decyzją, dobrowolną rezygnacją z pokarmu. Ma długą tradycję w historii i kulturze. Post daje wiele korzyści:
- Daje nowe siły, energię
- Wyostrza zmysły
- Uspokaja i opanowuje
- Skupia uwagę na wnętrzu
- Pomaga w poznaniu siebie
- Poszerza horyzonty
- Daje możliwość ćwiczenia świadomości i uwagi
- Daje czas na pozbycie się duchowego balastu
- Oczyszcza organizm z trucizn i złogów
- Wspomaga leczenie reumatyzmu, migren, alergii, nadciśnienia
- Redukuje tkankę tłuszczową
Post ma głęboki wymiar duchowy, gdyż św.Hildegarda nauczała, że post zaczyna się tam, gdzie na miejscu pierwszym postawimy Boga, nie siebie samego.
Należy ustalić czas trwania i formę postu, uwzględniając własną indywidualną miarę. Ważne, by wytrwać w postanowionym poście.
Przeżycia w czasie postu pozwalają przyjrzeć się swojemu życiu z innej perspektywy. Warto zatroszczyć się o czas na refleksję, regularny wypoczynek i pozytywne myślenie. Ważnym rytuałem jest modlitwa przy stole, wdzięczność za chleb powszedni i celebrowanie posiłków.
U św.Hildegardy nie znajdziemy stricte propozycji programu postu, jednak współcześni spadkobiercy jej dorobku proponują 3 poziomy postu opartego o orkisz i produkty polecane przez świętą mniszkę.
Pierwszy to post orkiszowo-owocowo-warzywny.
Forma najlżejsza, polegająca na rezygnacji z mięsa i tłuszczów na rzecz produktów wymienionych w nazwie wariantu.
Drugą formą jest post orkiszowy redukcyjny.
Bazą żywieniową jest tu chleb orkiszowy, spożywany 3 razy dziennie, co drugi dzień, do sytości. Poza tym pijemy najzdrowszy napój jakim jest herbatka koprowa.
W pozostałe dni stosuje się dietę św.Hildegardy z dużą ilością warzyw, owoców i potraw na bazie orkiszu. Można stosować cenne przyprawy z kuchni św.Hildegardy, jak galgant, bertram, hyzop, szałwię. Taki post wspomaga w nadwadze, otyłości, nadciśnieniu i słabej przemianie materii.
Trzecia, najbardziej restrykcyjna forma postu to post o chlebie orkiszowym. Czerstwe pieczywo orkiszowe spożywa się do sytości, wypijając przy tym duże ilości herbat ziołowych, na bazie kopru włoskiego, pokrzywy, krwawnika, morwy i innych, zalecanych przez św.Hildegardę. Korzystne jest także spożywanie codziennie 2 łyżek musu gruszkowego, który wspomaga usuwanie złogów.
Pozostaje jeszcze post ścisły, oparty o płyny, ale tutaj kwalifikacja do jego zastosowania powinna być bardzo ostrożna.
Ważnym etapem jest „wychodzenie z postu”, które także powinno być harmonijne i bezpieczne dla zdrowia.
Post nie jest praktyką łatwą, jednak zważywszy na bogactwo korzyści, jakie może przynieść naszemu ciału, ale także duchowi i duszy, z pewnością wart jest podjęcia.
Życzę Państwu wytrwania w postnych praktykach, których świętokrzyska Oaza Zdrowia jeszcze nie proponuje.
Aktualnie zachęcamy do stopniowego przechodzenia na dietę św.Hildegardy w codzienności.