Nervenkekse, zwane też ciasteczkami radości lub ciasteczkami na stres to jedna z najbardziej znanych receptur św.Hildegardy z Bingen.

Ten korzenny przysmak przygotowujemy często właśnie jesienią lub zimą, także jako zdrowe pierniczki świąteczne.

Warto jednak mieć je w domu i podjadać każdego dnia, zwłaszcza w okresie epidemii CoVID-19.

Wszyscy wiemy, że najlepszą bronią w walce z chorobami jest wysoka odporność, a ta z kolei jest bardzo obciążona przez przeżywany przez nas stres, zwłaszcza silny i przewlekły.

Św.Hildegarda pisała:

„Gdy dusza człowieka przeczuwa niebezpieczeństwo, serce, wątroba in żyły kurczą się. Wówczas z serca wydobywa się chmura, która otacza je ciemnością. W ten sposób człowiek staje się smutny”

Ten właśnie smutek jest, wg św.Hildegardy, pierwszym symptomem bycia pod wpływem permanentnego stresu. Człowiek może go maskować przeciwstawnymi stanami: płaczliwością i apatią lub nadaktywnością i nadmierną wesołością.

Św.Hildegarda podaje wiele sposobów na trudny stres, a jednym z nich są właśnie „Ciasteczka na stres”, które uspokajają, dodają energii i sił duchowych, wzmacniają zmysły, przynoszą …radość.

A oto receptura;

  • 45 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 45 g mielonego cynamonu cejlońskiego
  • 10 g mielonych goździków
  • 1,5 kg mąki orkiszowej białej
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 400 g masła
  • 300 g mielonych migdałów
  • sól,
  • woda lub mleko, zależnie od potrzeby

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto i schłodzić. Po ok.30 minutach rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyciąć małe ciasteczka. Piec 180 st. C/25 min.

Spożywać 4-5 ciasteczek dziennie, dzieci – 2-3 szt.

Życzę  Państwu wiele radości na każdy dzień!

Teresa Tomaszewska