Nervenkekse, zwane też ciasteczkami radości lub ciasteczkami na stres to jedna z najbardziej znanych receptur św.Hildegardy z Bingen.
Ten korzenny przysmak przygotowujemy często właśnie jesienią lub zimą, także jako zdrowe pierniczki świąteczne.
Warto jednak mieć je w domu i podjadać każdego dnia, zwłaszcza w okresie epidemii CoVID-19.
Wszyscy wiemy, że najlepszą bronią w walce z chorobami jest wysoka odporność, a ta z kolei jest bardzo obciążona przez przeżywany przez nas stres, zwłaszcza silny i przewlekły.
Św.Hildegarda pisała:
„Gdy dusza człowieka przeczuwa niebezpieczeństwo, serce, wątroba in żyły kurczą się. Wówczas z serca wydobywa się chmura, która otacza je ciemnością. W ten sposób człowiek staje się smutny”
Ten właśnie smutek jest, wg św.Hildegardy, pierwszym symptomem bycia pod wpływem permanentnego stresu. Człowiek może go maskować przeciwstawnymi stanami: płaczliwością i apatią lub nadaktywnością i nadmierną wesołością.
Św.Hildegarda podaje wiele sposobów na trudny stres, a jednym z nich są właśnie „Ciasteczka na stres”, które uspokajają, dodają energii i sił duchowych, wzmacniają zmysły, przynoszą …radość.
A oto receptura;
- 45 g mielonej gałki muszkatołowej
- 45 g mielonego cynamonu cejlońskiego
- 10 g mielonych goździków
- 1,5 kg mąki orkiszowej białej
- 300 g cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 400 g masła
- 300 g mielonych migdałów
- sól,
- woda lub mleko, zależnie od potrzeby
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto i schłodzić. Po ok.30 minutach rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyciąć małe ciasteczka. Piec 180 st. C/25 min.
Spożywać 4-5 ciasteczek dziennie, dzieci – 2-3 szt.
Życzę Państwu wiele radości na każdy dzień!
Teresa Tomaszewska