Seler – warzywo znane i dostępne dla wszystkich.
Jednak znane dla wielu tylko jako składnik włoszczyzny do zup i rosołów.
Dziś opowiem Państwu i cennych właściwościach zdrowotnych poczciwego selera korzeniowego.
Warzywo pozytywnie wpływa na pracę nerek i serca. Seler wykorzystywany jest również jako naturalny środek, który wspomaga leczenie przewlekłych chorób płuc i zapalenia górnych dróg oddechowych.
Pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie i likwiduje zaparcia.
Ponadto, seler wykazuje działanie kojące system nerwowy, obniżające ciśnienie tętnicze oraz pobudzające procesy przemiany materii i ułatwiające trawienie, m.in. dzięki zawartości cennego błonnika.
Obniża poziom złego cholesterolu, który może doprowadzić np. do miażdżycy.
Jest źródłem cennych witamin i minerałów; warzywo zawiera dwukrotnie większą ilość proodpornościowej witaminy C, niż owoce cytrusowe. Ponadto, w jego składzie znajduje się kompleks witamin z grupy B – w tym również witamina B9, czyli kwas foliowy, a także witamina PP (niacyna) oraz A i E, a także beta-karoten.
Seler korzeniowy jest również źródłem minerałów, takich jak fosfor, wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Znajdują się w nim również furanokumaryny i flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Seler korzeniowy jest źródłem psoralenu, czyli związku działającego przeciwnowotworowo.
Umożliwia oczyszczenie organizmu z toksyn oraz usunięcie ubocznych efektów przemiany materii, co szczególnie docenią osoby borykające się z podagrą, czyli dną moczanową. Choroba powoduje dotkliwe dolegliwości bólowe, a stosowane w niej leki nie są wolne od szkodliwych działań ubocznych.
Jak wykorzystać seler do celów leczniczych?
Seler, a konkretnie jego nasiona, polecała już od średniowiecza genialna mniszka święta Hildegarda z Bingen i do dziś mieszanka z tymi nasionami stanowi genialny środek leczniczy.
Proszek z nasion selera z dodatkiem nasion skalnicy, ziela ruty oraz goździków i gałki muszkatołowej w spektakularny wręcz sposób usuwają bóle reumatyczne na długi czas.
Sposób stosowania jest trochę nietypowy: otóż posypuje się mieszanką kromkę chleba posmarowaną konfiturą z pigwy i przeżuwa wszystko bardzo dokładnie, codziennie po śniadaniu.
To dokładne przeżuwanie jest często wyzwaniem dla współczesnych, wiecznie spieszących się pacjentów, ale pierwsze dobre efekty budzą respekt i motywują do dyscypliny.
Mieszanka z nasionami selera jest także cennym wsparciem dla osób z chorobą Parkinsona, chociaż wtedy stosowanie jest dłuższe, nawet do 6 miesięcy.
Jako osoba od lat zmagająca się z reumatoidalnym zapaleniem stawów RZS i spożywająca duże ilości produktów białkowych, przygotowuję także sok lub mus z bulw selera, który polecam do codziennego picia w ilości 30 ml, 2 razy dziennie, zwłaszcza zimą i na przedwiośniu, kiedy organizm bardzo potrzebuje detoksykacji. Taka kuracja jest zbawienna dla wszystkich reumatyków i chorujących na podagrę.
Z selera można przygotować także przepyszny pasztet; tu występuje on w duecie z cebulą, a więc jest znakomitą bombą witaminową, wspierającą odporność i przeciwzapalną.
Zajadają się nim zawsze Goście, korzystający z noclegów w naszej świętokrzyskiej Oazie Zdrowia.
Życzę Państwu prostego, zdrowego życia!
Teresa Tomaszewska