Wszyscy lubimy sałatki.
Bo lekkie, kolorowe i bardzo zdrowe.
Warzywa na grządkach powoli zawiązują to, co jadalne, a wcale nie musimy czekać na pomidorki.
Znakomitym składnikiem sałatki wczesnego lata może być np. kwiat nasturcji i soczyście zielone młode listki.
Nasturcja jest jednym z wielu kwiatów, którymi od lat delektujemy się na różnych etapach jej wzrostu. I tak – najpierw kwiaty i listki, a jesienią – pyszne przetwory z nasionek, tzw.polskie kapary.
A przecież to także mało znana roślina lecznicza, stosowana przy zapaleniu oskrzeli, gardła, migdałków, przeziębieniu.
Wiele źródeł wymienia nasturcję jako naturalny antybiotyk, zwłaszcza przy infekcjach dróg moczowych.
Służy włosom(wypadającym i słabym oraz przy łupieżu) i skórze, bo jest antyseptykiem.
Zatem – znakomity lek, kosmetyk, niezwykły smakowo produkt dietetyczny. Trochę ostry smak to dla wielu osób atut dla podniebienia.
A przez cały czas – piękna ozdoba rabaty, pełna słońca i energii.
Jeśli chcecie spróbować kwiatowych sałatek – są w naszym wakacyjnym menu.
Zapraszamy!