Po długiej przerwie powraca do naszego codziennego menu. Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba na prawdziwym zakwasie, który ma liczne właściwości zdrowotne – wzmacnia odporność, reguluje trawienie, a nawet sprzyja odchudzaniu.
Jednak najbardziej słynie z tego, że szybko gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego sprawdza się w czasie upałów.
Dawniej kwas chlebowy był najlepszym napojem dla spragnionych żniwiarzy, bo szybko gasił pragnienie i orzeźwiał w czasie upałów. W związku z tym dzisiaj może on być traktowany jako zdrowa alternatywa dla słodzonych, zawierające sztuczne dodatki napojów.
Kiedyś kwas chlebowy był także napojem leczniczym, gdyż łagodził dręczące szlachtę po sutych ucztach dolegliwości. Także obecnie można go stosować, by zlikwidować nadkwasotę, wzdęcia i inne zaburzenia trawienia – zwłaszcza po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw.
Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego wynikają głównie z tego, że jest on probiotykiem, to znaczy zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. W związku z tym, że dobrze działa na przemianę materii, można go włączyć do diety odchudzającej, tym bardziej, że ma także właściwości oczyszczające organizm.
Dzięki temu, że kwas chlebowy jest probiotykiem, wzmacnia także odporność, chroniąc przed chorobami. Dodatkowo – obniża poziom “złego” cholesterolu LDL i może być stosowany w profilaktyce miażdżycy. Kwas chlebowy to także skarbnica witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto fermentowany napój z chleba zawiera witaminę C i wiele składników mineralnych – zwłaszcza selen i cynk.
Podstawą udanego kwasu chlebowego jest dobry chleb – najlepiej, aby był to domowy wypiek. Niemałe znaczenie mają także woda (tradycyjnie do wyrobu kwasu chlebowego używa się tej źródlanej) oraz dodatki w postaci rodzynek. Wówczas powstaje prawdziwy kwas chlebowy, który ma kolor od złotego do ciemnobrązowego, odznacza się słodko-kwaśnym smakiem i przyjemnym zapachem słodu z delikatną esencją goryczy.
Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego są najbardziej doceniane w Rosji i na Ukrainie, gdzie od XVI wieku to napój narodowy. W Polsce stał się powszechnie znany za czasów Władysława Jagiełły. Wówczas kwas chlebowy wyrabiany w wiejskich chatach po raz pierwszy trafił na szlacheckie dwory. Kiedy były żniwa, wyrabiano kwas słabszy – taki, który tylko gasił pragnienie. Natomiast na jarmarki i odpusty nieco mocniejszy, aby rozweselił bawiących się ludzi.
Domowy kwas chlebowy
Składniki: 2,5 litry wody, 250 g chleba razowego, 1/2 szklanki cukru lub miodu naturalnego, 2,5 g drożdży, kilkanaście rodzynek.
Sposób przygotowania: Chleb kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku, aż się zarumieni. Po ostudzeniu chleba wrzucamy go do miski, zalewamy ciepłą, zagotowaną wcześniej wodą i odstawiamy na 3 godziny. Cukier i drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do roztworu, mieszamy i całość odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie roztwór przecedzamy i przelewamy do wyparzonych wcześniej butelek (do 3/4 ich wysokości), do każdej z nich dodając po kilka rodzynek. Butelki kładziemy w chłodnym pomieszczeniu na 3 dni. Jeśli będą stały – gaz, który powstaje w wyniku fermentacji, może wybuchnąć i rozsadzić butelkę. Tak przyrządzony kwas chlebowy można przechowywać od tygodnia do miesiąca. Na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad.
Samodzielne warzenie to wyzwanie w czasach gdy lubimy wszystko mieć szybko i bez zbytnich wysiłków.
Dlatego tych, którzy chcą posmakować tego genialnego smaku – zapraszam do Oazy Zdrowia i zielarni Oaza pod Świętym Krzyżem.
Tam czeka beczka pełna zimnego Kwasu Rycerskiego!
Jest to napój nie tylko naturalnie warzony, ale także pasteryzowany, a więc wolny od benzoesanu sodu i innych konserwantów, które znajdziemy w kwasie chlebowym dostępnym w sklepach.
A to zupełnie inna jakość biologiczna i smak.
Dołączcie zatem Państwo do klubu miłośników naszego kwasu chlebowego. Zapraszamy!
Opis i receptura za: Poradnik Zdrowie.