Jak co roku, w Oazie Zdrowia proponujemy prawdziwe dawne napoje, najlepsze na letnie dni.

Poza kwasem chlebowym i podpiwkiem, które od lat można spotkać w Zielarni Oaza, a  Goście agroturystyki degustują je do posiłków, pojawił się Cydr Rycerski.

Jest to jeden z niewielu, (a może jedyny) cydr bezalkoholowy, bo przecież promujemy u nas napoje Zero Procent….

Wszystkie te napoje mają bardzo długą tradycję i barwną historię.

Zacznijmy od cydru, który ma swoje korzenie już w starożytności, u Celtów, na Wyspach Brytyjskich.

Potem produkowali go Rzymianie, a także potomkowie Wikingów, Normanowie.

W Polsce cydr również ma swoje tradycje – wcześniej był znany jako jabłecznik i pito go już w średniowieczu.

Przez lata uważany za napój biedoty, powrócił niespodziewanie w 2014 roku, kiedy Rosja zablokowała import naszych jabłek.

Wtedy polscy producenci wprowadzili na rynek lokalne cydry, trzeba jednak uważać na jakość tych napojów, czytać etykiety, by nie nabyć po prostu piwa o owocowym smaku, lecz prawdziwy napój, w którym soku jabłkowego jest co najmniej 80%.

Bo cydr to po prostu sfermentowany sok jabłkowy. Wydaje się, że jest to trunek łatwy do zrobienia, jednak pozory mylą. Napój ten, podobnie jak wino zrobione z konkretnych odmian winogron, wytwarza się z odpowiednich odmian jabłek. Różnią się one między sobą zawartością cukrów, tanin i stopniem kwasowości. Nie wszystkie jabłka nadają się na cydr. Trzeba wiedzieć, które owoce można razem połączyć, aby nadały wyjątkowy charakter trunkowi. Jabłka zebrane jesienią zgniata się, a moszcz uzyskany z nich wyciska się następnie w prasie. Powstały sok przelewany jest do zbiorników – tam zaczyna fermentować. Po tym czasie zlewany jest do beczek i czeka się, aż dojrzeje. Cały proces trwa kilka miesięcy – cydr robiony jesienią pije się dopiero latem następnego roku. Niektórzy producenci leżakują cydry nawet kilka lat.

Trochę ciekawostek o cydrze:

  • W średniowieczu cydrem chrzczono dzieci! Był bowiem czystszy, niż woda.
  • Cydr był traktowany jako lekarstwo, na  szkorbut i dnę moczanową. Zawiera  przeciwutleniacze, które pomagają (tak jak czerwone wino) zapobiegać chorobom serca.
  • Prawdziwy cydr zawiera moc witamin B,C i probiotyki.

W naszej Oazie Zdrowia można napić się (obowiązkowo zimnego!)cydru klasycznego oraz z czarną porzeczką. Oba mają niezwykły naturalny smak, trochę bąbelków i są bardziej wytrawne, niż znane cydry alkoholowe.

W letnie upały Cydr Rycerski  to idealne orzeźwienie dla Turystów, wędrujących po Górach Świętokrzyskich oraz pielgrzymów do klasztoru na Świętym Krzyżu.

Ponadto niezwykłe doznanie smakowe, które sprawia, że chętnie zabieramy go do plecaka, aby się podzielić z przyjaciółmi i domownikami.

To też pomysł na niezwykły prezent z podróży…