Św.Hildegarda zaleca zbiór wielu ziół w maju. W tym miesiącu mają one, wg świętej mniszki, najwyższą wartość leczniczą. Dotyczy to m.in. znanej nam pokrzywy, piołunu, czy wielu innych.
Ja dziś chciałabym zaprezentować Państwu recepturę, opartą o majowe masło(!). To masło ma być nośnikiem dla bardzo cennej maści znanej jako krem choinkowy.
Do jej wykonania, poza rzeczonym masłem z krowiego mleka pozyskanego w maju (100 g) potrzeba 50 g drobno pociętych młodziutkich pędów jodły oraz 25 g listków szałwi lekarskiej.
Zioła gotujemy na papkę w 250 ml wody, dodajemy masło i studzimy.
Usuwamy wodę, krem przechowujemy w lodówce.
Wg św.Hildegardy, krem choinkowy pomaga w bólach głowy związanych z nadciśnieniem, wtedy smarujemy nim skronie i czoło.
Posmarowany na okolice trzustki, pomaga zmniejszyć ból tego narządu
Jest to cenne wskazanie, jako że tu mało jest środków naturalnych wspomagających.
Zachęcam do samodzielnego przygotowania kremu choinkowego – receptura jest prosta i bardzo pożyteczna.
Największym wyzwaniem będzie chyba majowe masełko!
Powodzenia!