Syrop z pączków sosnowych – nasza recepta.

Maj to świetny czas na zrobienie tradycyjnego syropu z sosnowych pączków.

Mnie ten właśnie syrop kojarzy się najbardziej z dzieciństwem, kiedy pełne pączków  słoje stały na parapecie okna cioci Stasi i oddawały swój aromat, podgrzewane promieniami wiosennego słońca.

A oto przepis:

6 kg młodych pączków sosny(koniecznie  z brązowymi łuskami) przesypujemy w słoju warstwami cukru (4 kg), aby na wierzchu również cukier się znalazł.

Pozostawiamy na 12 dni w miejscu ciepłym i słonecznym. Co 2 dni mieszamy.

Po tym czasie zlewamy syrop i możemy wykonać dwie jego wersje:

  • dla dzieci, który pasteryzujemy w buteleczkach lub słoiczkach(15-20 min.)
  • dla dorosłych: mieszamy syrop ze spirytusem w proporcji 3:1 i zakręcamy.

Syrop sosnowy to ludowy, tradycyjny specyfik przeciw przeziębieniom, łagodzący kaszel i chrypkę.

Trzeba się pośpieszyć, aby zebrać jak najmłodsze pączki. Warto robić to w rękawiczkach, bo trudno jest domyć dłonie po kontakcie z kleistą żywicą.

Warto się jednak postarać, bo ten smaczny i zdrowy syropek bardzo się przyda w domowej apteczce.  Polecamy!