Seler – warzywo znane i dostępne dla wszystkich.

Jednak znane dla wielu tylko jako składnik włoszczyzny do zup i rosołów.

Dziś opowiem Państwu i cennych właściwościach zdrowotnych poczciwego selera korzeniowego.

Warzywo pozytywnie wpływa  na pracę nerek i serca. Seler wykorzystywany jest również  jako naturalny środek, który wspomaga leczenie przewlekłych chorób płuc i zapalenia górnych dróg oddechowych.

Pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie i likwiduje zaparcia.

Ponadto, seler wykazuje działanie kojące system nerwowy, obniżające ciśnienie tętnicze oraz pobudzające procesy przemiany materii i ułatwiające trawienie, m.in. dzięki zawartości cennego błonnika.

Obniża poziom złego cholesterolu, który może doprowadzić np. do miażdżycy.

Jest źródłem cennych witamin i minerałów; warzywo zawiera dwukrotnie większą ilość proodpornościowej witaminy C, niż owoce cytrusowe. Ponadto, w jego składzie znajduje się kompleks witamin z grupy B – w tym również witamina B9, czyli kwas foliowy, a także witamina PP (niacyna) oraz A i E, a także beta-karoten.

Seler korzeniowy jest również źródłem minerałów, takich jak fosfor, wapń, żelazo, magnez oraz cynk.  Znajdują się w nim również furanokumaryny i flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i  antyoksydacyjne.

Seler korzeniowy jest źródłem psoralenu, czyli związku działającego przeciwnowotworowo.

Umożliwia oczyszczenie organizmu z toksyn oraz usunięcie ubocznych efektów przemiany materii, co szczególnie docenią osoby borykające się z podagrą, czyli dną moczanową. Choroba powoduje dotkliwe dolegliwości bólowe, a stosowane w niej leki nie są wolne od szkodliwych działań ubocznych.

Jak wykorzystać seler do celów leczniczych?

Seler, a konkretnie jego nasiona, polecała już od średniowiecza genialna mniszka święta Hildegarda z Bingen i do dziś mieszanka z tymi nasionami stanowi genialny środek leczniczy.

Proszek z nasion selera z dodatkiem nasion skalnicy, ziela ruty oraz goździków i gałki muszkatołowej w spektakularny wręcz sposób usuwają bóle reumatyczne na długi czas.

Sposób stosowania jest trochę nietypowy: otóż posypuje się mieszanką kromkę chleba posmarowaną konfiturą z pigwy i przeżuwa wszystko bardzo dokładnie, codziennie po śniadaniu.

To dokładne przeżuwanie jest często wyzwaniem dla współczesnych, wiecznie spieszących się pacjentów, ale pierwsze dobre efekty budzą respekt i motywują do dyscypliny.

Mieszanka z nasionami selera jest także cennym wsparciem dla osób z chorobą Parkinsona, chociaż wtedy stosowanie jest dłuższe, nawet do 6 miesięcy.

Jako osoba od lat zmagająca się z reumatoidalnym zapaleniem stawów RZS i spożywająca duże ilości produktów białkowych, przygotowuję także sok lub mus z bulw selera, który polecam do codziennego picia w ilości 30 ml, 2 razy dziennie, zwłaszcza zimą i na przedwiośniu, kiedy organizm bardzo potrzebuje detoksykacji. Taka kuracja jest zbawienna dla wszystkich reumatyków i chorujących na podagrę.

Z selera można przygotować także przepyszny pasztet; tu występuje on w duecie z cebulą, a więc jest znakomitą bombą witaminową, wspierającą odporność i przeciwzapalną.

Zajadają się nim zawsze  Goście, korzystający z noclegów w naszej świętokrzyskiej Oazie Zdrowia.

Życzę Państwu prostego, zdrowego życia!

Teresa Tomaszewska