W związku z bardzo dużą liczbą pytań, które stawiają Klienci odwiedzający zielarnię Oaza w Górach Świętokrzyskich i zainteresowani medycyną świętej Hildegardy z Bingen, muszę wrócić jakby do podstaw.

Dziś przekazuję Państwu zatem podstawowe informacje o głównych przyprawach, opisanych w dziełach świętej Mniszki.

Są to przyprawy, ale także znakomite środki lecznicze, jeśli stosowane są codziennie i dobrane do potrzeb danej osoby.

A oto najbardziej znane:

Bertram(L.Anacyclus pyrethrum)

Ta drogocenna przyprawa odpowiada za przyswajanie witamin i wartościowych substancji z pożywienia oraz zapobiega ich niedoborom i zakłóceniom wzrostu. Wzmacnia i chroni system nerwowy przed toksynami i substancjami trującymi – zwłaszcza w czasie choroby – i oczyszcza jelita z resztek pokarmu.

Bertram jest najważniejszym środkiem ułatwiającym wchłanianie koniecznych do życia elementów. Dzięki niemu wszystkie komórki organizmu są optymalnie zaopatrywane i chronione przed stanami niedoboru.

Bertram czyni to genialnie, jednocześnie chroniąc nerwy przed przedwczesnym załamaniem, ponieważ:

Obojętnie, czy spożywa się go w stanie suchym czy w potrawach, bertram jest pożyteczny i dobry dla wszystkich – zdrowych i chorych. „Wypędza” z człowieka chorobę i zapobiega zachorowaniu.

Zastosowanie: 1-3 szczypty posypać do każdego jedzenia.

 

Dyptam(L.Dictamnus albus)

Arterioskleroza, podwyższony cholesterol, kamienie żółciowe i nerkowe.

Posypać kromkę chleba 1-2 szczypty, spożywać 3-4 razy dziennie lub dodawać do potraw.

Dla uzyskania efektu stosować dłuższy czas (min.6 miesięcy).

 

Galgant

(L.Alpinia officinarum)

Uniwersalna przyprawa o ostrym smaku, korzeń rośliny spokrewnionej z imbirem, skutecznie chroni przed załamaniem pracy układu krążenia, chorobą lokomocyjną, w stanach wyczerpania i osłabienia. Poprawia pracę serca i krwioobieg, ułatwia trawienie i wzmaga apetyt, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe (syndrom Roemhelda), zapobiega kolkom jelitowym.

Galgant spożywany regularnie zapobiega bólom i osłabieniu serca oraz zawrotom głowy. Jest jednym z najlepszych środków ochrony przed osłabieniem słuchu, udarem i zawałem serca. Zalecany również w leczeniu po zawale serca.

Często dodawać do potraw, już na stole(płatki orkiszowe, owsianka, jabłko pieczone, zupy, konfitury, kanapki).

 

Hyzop

(L.Hyssopus officinalis)

Zapobiega depresji, łagodzi kaszel, oczyszcza wątrobę, płuca, krew.

Do drobiu, sosów, twarogu, warzyw; raczej gotowany.

Mam nadzieję, że te informacje pozwolą Państwu w pełni i we właściwy sposób korzystać z coraz lepiej znanych środków.

W kolejnych wpisach przybliżę Państwu dalsze rośliny z zielnika świętej Hildegardy z Bingen.

Życzę zdrowia!

Teresa Tomaszewska