Luty – środek zimy.

Ogródek przysypany grubą warstwą śniegu, a my tęsknimy za ekologicznymi zieleninami, którymi raczyliśmy się od wiosny do jesieni.

W Oazie Zdrowia mamy na to eko-sposób!

Co roku, już po Bożym Narodzeniu, na parapecie naszego słonecznego okna pojawiają się ceramiczne mini-rabaty, a na nich urocze zielone mini-listeczki.

Te ceramiczne miseczki wykładamy starannie płatkami ligniny lub wacikami. Na taki podkład wysiewamy nasionka i zwilżamy starannie. Ustawiamy na parapecie, najlepiej nad kaloryferem.

Wybór cennych warzyw jest naprawdę ogromny: rzodkiew, brokuł, jarmuż (czasem fioletowy), lucerna, kolendra, rukola, strączkowe(soja, fasola mung, soczewica) i najbardziej znana -rzeżucha, zwana również pieprzycą.

Po dwóch dniach powinny pojawić się pierwsze kiełki, jednak ten czas różni się zależnie od gatunku warzywa. Najszybsze są tu rukola, rzodkiew, brokuł.

Kiełki domowe to bogactwo zdrowia: pełny zestaw witamin A, C, E, z grupy B, K, składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk. Ponadto: białko, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, luteina, chlorofil, sulforafan, liczne antyoksydanty.

Do tego ciekawy smak: łagodny lub pikantny smak, świeży lub charakterystyczny aromat i zachęcający do jedzenia wygląd.

Można je wykorzystać na wiele sposobów.

Są znakomitym dodatkiem do jajecznicy, omletów, sałatek, kanapek, dipów.

Zero chemii, maksimum smaku, zdrowia, urody i radości!

Ponadto znakomicie wzmocnimy swoją odporność przed tak trudnym dla organizmu przedwiośniem.

Gości korzystających z noclegów, zapraszamy do degustacji w świętokrzyskiej Oazie Zdrowia:)

Chętnie podzielimy się także naszym doświadczeniem w tych cennych mini-ogródkach.

Zapraszam

Teresa Tomaszewska