Wszyscy lubimy sałatki.

Bo lekkie, kolorowe i bardzo zdrowe.

Warzywa na grządkach powoli zawiązują to, co jadalne, a wcale nie musimy czekać na pomidorki.

Znakomitym składnikiem sałatki wczesnego lata może być np. kwiat nasturcji i soczyście zielone młode listki.

Nasturcja jest jednym z wielu kwiatów, którymi od lat delektujemy się na różnych etapach jej wzrostu. I tak – najpierw kwiaty i listki, a jesienią – pyszne przetwory z nasionek, tzw.polskie kapary.

A przecież to także mało znana roślina lecznicza, stosowana  przy zapaleniu oskrzeli, gardła, migdałków, przeziębieniu.

Wiele źródeł wymienia nasturcję jako naturalny antybiotyk, zwłaszcza przy infekcjach dróg moczowych.

Służy włosom(wypadającym i słabym oraz przy łupieżu) i skórze, bo jest antyseptykiem.

Zatem – znakomity lek, kosmetyk, niezwykły smakowo produkt dietetyczny. Trochę ostry smak to dla wielu osób atut dla podniebienia.

A przez cały czas – piękna ozdoba rabaty, pełna słońca i energii.

Jeśli chcecie spróbować kwiatowych sałatek – są w naszym wakacyjnym menu.

Zapraszamy!