Jesień jest trudnym okresem dla osób cierpiących na choroby serca, nadciśnienie, obrzęki. Częste zmiany ciśnienia atmosferycznego sprzyjają nasilaniu się dolegliwości, które często odczuwane są bardzo dotkliwie i mogą prowadzić do stanów zagrażających życiu, takich jak udar czy zawał serca.

W medycynie św.Hildegardy z Bingen znajdziemy wiele środków naturalnych, które wspomagają w chorobach serca.

Wszystkie są dopasowane do konkretnych zaburzeń i dolegliwości, ale znajdziemy także środki o szerokim uniwersalnym działaniu.

Należy do nich m.in. tzw. napój pietruszkowy. Jest to napój bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego z powodzeniem możemy przygotować go samodzielnie w domu.

Składniki są bardzo proste i dostępne, jeszcze przed nadejściem zimy. A oto one:

  • 10 gałązek natki świeżej pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 80-150 g miodu
  • 1 l wina Kabinett

W wysokim, wąskim garnku pietruszkę i wino gotować 5 min, następnie dodać miód i ocet winny. Dla diabetyków dajemy minimalną ilość miodu, (80 g ), dla innych osób możemy dodać więcej. Gotować dalej 5 min.

Odszumować, przecedzić do sterylnych butelek,

Pić 3xdziennie kieliszek likierowy (ok.25 ml), po jedzeniu.

Wino pietruszkowe św.Hildegardy sprawdza się w łagodnej, ale też ostrej niewydolności serca, przy bólach serca wywołanych stresem, przy tzw.”starczym sercu”, a także w stanach zastoju żylnego z obrzękami nóg i płuc. W tym ostatnim przypadku do wina można dodać kawałek korzenia pietruszki, aby odwodnienie było bardziej efektywne.

Zachęcam Państwa do wypróbowania tego skutecznego eliksiru, daru św.Hildegardy z Bingen.

Życzę dobrego zdrowia i radości!

Teresa Tomaszewska